Да изгубиш всичко

Разглеждам сайта за на частните съдебни изпълнители и се натъкнах на атрактивна обява за публична продан. Когато отворих обявлението видях, че разпродават имуществото на човек, които познавам. Разпродават всичко -  бизнеса , с който храни семейството си, автомобила му, домa, в който живее.  

Замислих се какво е да изгубиш всичко, колко ценни са материалните нещата, които имаме и какво би ни коствало, ако ги изгубим. Да погледнем статистиката. Ако имате място, където да се приберете, то е добре да знаете, че 200 000 000 души по света ще прекарат тази нощ в изоставен автомобил, барака, или ще си постелят под някой балкон или мост или ще използват някой по-голям кашон за подслон. Вие от тях ли сте? Не? Бъдете благодарни. Тези 200 000 000 души са си направо късметлии, защото 180 000 души въобще няма да дочакат утрешния ден. Техните тела утре ще бъдат погребани, изгорени или хвърлени в морето. И дори те са късметлии, защото милиони хора болни от неизлечими заболявания агонизират всеки ден и само им завиждат.

Днес  също така баба Матена от село Ламбух става на 105. Когато се родила, баща и, неговият брат и дядо и построили голяма къща на мегдана, в която всички да живеят щастливо. Живели щастливо 3 години, когато къщата била опожарена от турците. За да се спаси, майка и побягнала с нея и по-големия и брат през гората. Изхвърлили багажа за да не ги бави, но и тогава не били в състояние да тичат достатъчно бързо. Трябвало да оставят Матена, иначе всички щели да бъдат избити. Майка и я скрила в една хралупа и продължила да тича с другото си дете. Малката Матена проронила сълза едва след като майка и отново я намира и гушва в прегръдките си. Така оцелява. Рожденничката не разказва за други неволи в живота си. Само някъде бегло споменава, че прекарали две зими в стая без покрив …

Всичко, което имаш,
всичко, което обичаш,
всичко, за което си мечтал,
… или си приемал за даденост,
може да изчезне за миг!