Киртан йога

Невъзпитаният ум има склонността да се лута между минало и бъдеще, като ни причинява страдание, страх и неувереност. Страдание от пропуснатите възможности в миналото, тъга за отминали неща, страх от бъдещето. Подобно на компютърния процесор, умът ни в съзнателно състояние винаги изпълнява някаква програма. Някои от програмите са били инсталирани преди десетки години от нашите родители, други програми отдавна са зациклили в състояние not responding, хиляди процеси се борят за процесорна мощ. Дори crtl-alt-del не работи - няма свободни ресурси за да се изпълни.

Как да се справим с подобно пагубно състояние на софтуерното ни осигуряване? Най-силната техника това е медитацията. Дълбокото трансово състояние е да спреш всички програми . Черен екран, вакуум, а когато преминеш отвъд, разбираш, че си в космос, космосът вътре в теб. Тогава когато решиш, можеш да пуснеш отново програмите и да ги наблюдаваш. Мислите преминават като облаци, които се разтварят в ефира. Те се разпадат бързо когато биват наблюдавани. Наблюдавани, но не от ума, а от чистото съзнание. Умът не може да ви извади от мислите, както барон Мюнхайзен, който се е извадил за косите от блатото.

Не бъркайте състоянието на дълбок транс със състоянието на релаксация. Веднъж ми зададоха въпросa: когато гледам вълните в езеро, аз се чувствам добре, защо ми е да познавам трансовото състояние? Наблюдаването на вълните или когато гледаме горящ огън синхронизира мозъка ни с меките им вълни и ни носи успокоение. За да обясня разликата ще използвам сравнение – представете си чаша вода, в която има разтворени няколко кристалчета захар. Водата е сладка съвсем малко. А сега си представете, че загребвате лъжица течен шоколад, представете си неговият мирис, слюнката ви потича още преди лъжицата да е достигнала устата ви. А сега опитайте шоколада, усетете неговия вкус. Можете ли да сбъркате подсладената вода с това усещане? По същия този начин не може да сбъркате дълбокия транс с нито едно състояние на релаксация.

За постигане на трансово състояние съществуват редица методи още от най-древни времена. Повечето от тях се базират на предаване на контрола, на някои от жизнените ни процеси на външен фактор. Хипнотизаторът може да използва махало или фенерче, което да следите за да постигне контрол над погледа ви. Той ще ви казва да вдишвате и издишвате, ще синхронизира своето дишане с вашето. Контролът на дишането е една от най-силните техники. Шаманът ще използва ритуал. Ще има барабани, които да накарат сърцето ви да тупти в техния ритъм. Трансовото състояние не е известно само на далечни и забравени цивилизации. Българската народната музика и танцът е в състояние да въведе и въвежда хората в транс. Всеки е чувал за нестинарите. Как те ходят по нажежени въглени? Преди винаги мислех, че става дума за измама, че ходят по пепел, а не по въглени, че мажат ходилата си с нещо или, че просто танцуват много бързо. Учителят ми по музика в гимназията, професор от Софийския университет, ми разказваше как с очите си е виждал хора да танцуват, но не по пепел, а по нажежени до червено въглени. И до сега нямам обяснение, но вече познавам състоянието, в което го правят.

Звукът е всепроникващ в материалната среда. Звукът кара вълните на мозъка ни да се синхронизират с него. Напишете в google „bilateral sounds“ и ще видите тинейджъри, които се дрогират със звук. Тресат се като наркомани и после нищо не помнят. Наистина погледнете за какво става дума, ако не вярвате във всепроникващата сила на звука.

За се върнем сега на ума. Помните, че той е като процесор и винаги трябва да изпълнява програма. Мантрата е една такава кратка програма, с която мозъкът да се занимава. В Индия украсявали слонове за празници и преминавали с тях по улиците. Слоновете обаче правели много поразии с хоботите си и крадели плодове от сергиите на уличните търговци. Тогава се сетили да дадат на слона да държи една пръчка в хобота си. Слоновете по време на цялата церемония държали пръчката. Умът ни е като тези любопитни слонове и винаги иска да грабне нещо от миналото или някой страх за бъдещето. Мантрата е да му дадем пръчка, която да държи, за да не прави бели. Киртан съчетава мощния ефекта на звука с ефекта от повтаряне на мантрата. При киртан, има един изпълнител, който пее една и съща фраза, която после другите повтарят. По време на киртан може да се достигне до много дълбоко трансово състояние. Съзнанието се освобождава напълно. Някои хора стават спонтанно и почват да танцуват. В долното видео можете да чуете музиката на един от любимите ми киртани, но за постигане на ефекта, посетете някоя киртан вечер.