Силата на съмнението

Една от големите клопки, в които ни вкарва ума, това е да изрисуваме картина на бъдещето в най-големи детайли. Всяко наше предположение се нуждае от поредица други предположения, които да бъдат във взаимовръзка, да не си противоречат и да следват логично едно от друго. Бидейки съотносими към някакъв бъдещ момент, тези предположения са податливи на друго силно качество на ума – съмнението.  Да вземем някакъв реален пример, който в случая е съвсем хипотетичен: Жан се чуди дали да замине да работи в чужбина, дали иска да се ожени за Кристина или дали иска си купи спортен автомобил. Да кажем иска да си купи спортен автомобил, но от какъв кредит се нуждае, дали ще бъдете още на сегашната си работа, за да го връща (тук имаме две опции), ще успее ли да продаде стария автомобил на добра цена, за да покрие част от разходите, дали автомобилът да бъде с черен цвят (безброй опции), ще хареса ли Кристина новия автомобил и дали в крайна сметка няма да се наложи да замине да работи в чужбина за да си върне кредита за автомобила, който Кристина не харесва, защото е черен и категорично отказва да се ожени за собственик на подобно МПС.

Един малък казус от 8 опции, само с по две възможности, вече ви вкарва в 256 хипотези за развитие на бъдещето. 256 Ви се струва малко? Опитайте се да мислите за 256 овце едновременно, за всичките им 256 муцуни, 512 уши и 1024 крака с общо 2048 копита (овцете са чифтокопитни!).

Съмнението е толкова дълбоко заложено в нас, че то е мозъчен процес, който не може да прекъснем. То дори не е резидентна програма инсталирана в нашето детство. Съмнението е фундаментален процес, част от ядрото на нашето мислене.

Съмнението е тук и то работи. Нека тогава му подадем правилните параметри. Разковничето е резултатът от магическата функция „може би“. „Може би“ е в състояние да впрегне силата на съмнението в правилна посока. Може би Жан ще си купи спортен автомобил, а може и да си вземе джип, кой знае … хубавият модел може да останал само в червен цвят, който може би Кристина ще хареса, ще се влюби във Жан и ще го покани на парти, където да го запознае с нейната най-добра приятелка и негова бъдеща съпруга …