Баланс между работа и личен живот

Баланс между работа и свободно време? Нищо по-лесно от това. Само Google може да ви даде повече от 18 500 000 отговора как, за по малко от 0.29 секунди. Защо при толкова много решения  познаваме толкова малко хора постигнали баланс в живота си.

Поставянето на проблема за баланс между работа и живот (на английски “work life balance”), автоматично поставя разделение на нашето съществуване в две основни категории, живот и работа (неживот). Но тогава излиза, че през по-голямата част от времето си ние не живеем. Огромна част от това което си мислим, че е живот се оказва нещо друго!

Постигането на баланс между работа и живот много прилича на хилядите неуспешни диети. Те първо започват от утре, продължават кратко, а след тях сме натрупали още повече излишни килограми. На какво са дължи това? Много е просто, опитваме се да живеем по един начин и да компенсираме с някакво усилие това, че не живеем по начина, по който искаме. Няма успешна диета. Успешен може да бъде само човек, които трайно промени начина си на хранене и спорт.

Работите по 8-9 часа без да броим проверяването на мейла преди, след работно време и по време на почивните дни. Разбира се изключваме двата часа в задръствания до и от офиса.  Честито, Вие сте идеален кандидат за балансиране между работа и свободно време (или идеалния вариант за коронарен стенд, но това е една друга тема). Можете да заведете децата в близкия мол. Там ще им купите дрешки, които много други родители не могат, ще хапнете малко отвратителна храна от близкото заведение от където се носи миризма на рапица. Почти постигнахте баланса.

Какво ще си кажете за човек, който всеки ден изяжда по 7 хамбургера с пържени картофки, 4 шоколада, 3 крем карамела, няколко пастички … и е решил да отслабне като ходи по 30 минути пеша на ден? Защо този човек няма да успее? Защото той се опитва да промени вътрешната среда без да промени външната. Какво ще си кажете, ако същия този човек ви се похвали, че от 3 дни не е ял и е свалил 5 килограма? Очевидно той е променил външната среда, без да промени вътрешната. Неговия апетит много скоро ще се обади и умът му ще стане по-силен от волята му.

Не можеш да постигнеш баланс между работа и живот, ако преди това не си постигнал вътрешен баланс между съзнанието и ума. Умът е алчен. Умът изпитва задоволство от словосъчетанието под името на визитната Ви картичка. Умът се побърква от кеф, когато паркирате скъпият си автомобил на служебния паркинг. Ако ли пък на мястото където паркирате има табелка, която указва, че именно това е вашето паркомясто, може направо да се напишкате от задоволство (вероятно това е причината скъпите автомобили да са с кожен салон). Умът ще Ви накара да се бъхтате като мишка, бягаща в колело в следващите 9 часа. Може пък днес да Ви е ден и тайничко да успеете да прочетете някоя статия за work life balance, ако никой не гледа в монитора Ви.

Какво стои зад термина вътрешен баланс? Ако времето, което прекарваме спейки без да сънуваме и времето, което прекарваме в медитация, през останалото време ние постоянно водим вътрешни диалози. Този шум е толкова силен, че не чуваме нищо друго освен него. Музиката на живота не може да бъде чута от дърдоренето на ума. Баланс означава да знаем кога да слушаме музика и кога новини. Да чуеш музиката на живота е плашещо. Сигурно имате такива познати. Те нямат постоянна работа, несериозни са, около тях се носят слухове, че тотално ще пропаднат … и така вече 10-15-20 може и повече години, в зависимост от това на колко години са те самите. Нормално е да окачествяваме подобни хора като луди. За глухите, хората, които танцуват са луди, защото глухите не чуват музиката.

 

И сигурно вече тръпнете да чуете рецепта за постигане на баланс между работа и живот. Няма рецепта. Дилемата работа или личен живот не е фундаментална. Тя е проявление на противопоставянето на ум и съзнание. Умът си мечтае за кариера, за онзи лъскав автомобил от брошурата и жилище на тихо но комуникативно място. Ако сте избрали да му слугувате, приемете и дерзанията от вечно нерешения избор живот или неживот, пардон работа … или както там му казвате.